De 6 enklaste kaninraserna att ta hand om

Precis som alla andra djur har även olika kaninraser olika temperament och personligheter. Detta är kaninsstugans listan på de 6 enklaste kaninraserna att ta hand om. Olika kaninraser kräver också olika omvårdnadsrutiner, vissa behöver ha daglig pälsvård medan andra behöver mer motion.

De enklaste kaninraserna att ta hand om är; Dvärgvädur, Lejonhuvad. Mini Rex, Harlequin, Angora och Belgisk Jätte. Alla dessa raserna har olika personligheter och behov, men alla kommer att bli underbara husdjur vid rätt omsorg.

Låt oss gå in mer på varje kaninras och se vad som skiljer dem åt. Förhoppningsvis blir det enklare för dig att välja just din perfekta kaninvän.

Dvärgvädur – Sötnosen med hängande öron

Dvärgvädur är en av de vanligaste raserna i Sverige, vilket kanske inte är så konstigt då de är en av de enklaste kaninraserna och passar väldigt bra till barn och som en förstagångs kanin. 

Anledningen till att den är lämplig för barn är det lugna temperamentet. Dvärgvädurar kommer gärna själva fram när dem känner sig trygga, vilket gör det lättare att få dem tama.

Dvärgvädur en av de enklaste kaninraserna.

Dvärgvädurar är en större dvärgras

Dvärgväduren känns igen på sina hängande öron och är en av de större dvärgraserna, men har en idealvikt på bara 1,4–1,9 kg som fullvuxen, men är godkända upp till 2,2 kg.

Pälsen finns i 3 olika hårlag

Pälsen finns i olika hårlag:

  • Normalpälsad, 2–4 cm lång päls.
  • Rexpälsad, mjuk, sammetsliknande päls på 1,5–2 cm lång.
  • Fuchs, 5–6 cm lång päls. 

Pälsvården för normalpälsad och rexpälsade dvärgvädurar är enkel. De fuchspälsade dvärgvädurarna kräver mer pälsvård.

Boendeytan ska vara minst 0.5 kvm

Den minsta tillåtna ytan för en dvärgvädur (upp till 2 kg) är enligt jordbruksverket följande:

Minsta tillåtna ytaMinsta yta per djur vid grupphållningMinsta yta per avelshona med kull vid grupphållningMinsta tillåtna yta per avelshona med kullMinsta mått på kortaste sidanMinsta höjd
0.5 kvm0.3 kvm0.7 kvm0.7 kmv0.5 m0.5 m
Tabell över en Dvärgvädurs boendeyta

Dvärgvädur är en bra ras för kaninhoppning

När dvärgvädurar blir 6 månader gamla är dem redo för kaninhoppning, vilket de brukar bli väldigt bra på, oftast lär de sig att hoppa både högt och långt. 


Lejonhuvad – Minilejonet med den söta lejonmanen

Den Lejonhuvade kaninrasen tillhör dvärgraserna och du känner tydligt igen den med sin korta päls på kroppen och den långa pälsen på huvudet. Detta är anledningen till namnet, sötnosen ser helt enkelt ut som ett litet lejon.

Temperamentet hos den Lejonhuvade rasen är lugnt och kärleksfullt vilket gör den till en av de enklare kaninraserna, och är även ett bra val för ett hem med barn.

Lejonhuvad kanin en av de enklaste kaninraserna.

Idealvikten för en Lejonhuvad kanin

Idealvikten för en fullvuxen Lejonhuvad kanin är 1.41-1.90 kg men kan väga upp till 2.20 kg. upp till 3-5 månader ligger vikten mellan 1.10-1.40 och mellan 5-7 månader omkring 1.41-1.70 kg. Du kan oftast se på kaninungens föräldrar hur stor den blir när det är fullvuxen eftersom storleken i första hand styrs av DNA.

Boendeytan ska vara minst 0.5 kvm.

Precis som hos en dvärgvädur som väger under 2 kg ä minsta godkända boendeytan för en Lejonhuvad kanin 0.5  kvm. Resterande rekommendationer från jordbruksverket om kaninens boendeyta är följande:

Minsta tillåtna ytaMinsta yta per djur vid grupphållningMinsta yta per avelshona med kull vid grupphållningMinsta tillåtna yta per avelshona med kullMinsta mått på kortaste sidanMinsta höjd
0.5 kvm0.3 kvm0.7 kvm0.7 kmv0.5 m0.5 m
Tabell över en Lejonhuvad kanins boendeyta

Pälsen hos en Lejonhuvad är både lång och kort

Manen som kaninen har sträcker sig omkring kinderna, i pannan, upper på och ut med sidorna om huvudet, i nacken som ett V ut på skuldran samt även under hakan ner mot bröstet. Manen på en Lejonhuvad kanin är omkring 5 cm lång samt tjock och tät. 

Resterande delar av kaninens kropp är normalpälsad, men är mjukare än hos andra normalhåriga kaniner.


Mini Rex

Mini rex-kaniner är kända för att vara lite av en “attention seeker”, de älskar uppmärksamhet nästan mer än mat och är väldigt lekfulla och vänliga. Deras roliga personlighet är en av de största anledningarna till att den har blivit ett sådant populärt husdjur.

En anna riktigt positiv sak med Mini rex-kaniner är deras annorlunda päls. En del husdjursägare har rapporterat att pälsen som mini rex-kaninen ger mindre allergiska reaktioner. 

Mini Rex en av de enklaste kaninraserna.

Idealvikten för en mini rex.

Idealvikten för en fullvuxen Mini rex ligger mellan 1.71 – 2.1 kg. Under det första halvåret, mellan 4-7 månader ligger idealvikten omkring 1.3-1.7 kg. 

Boendeytan ska vara minst 0.5 kvm.

Precis som alla andra kaniner under 2 kg rekommenderar  jordbruksverket att en Mini rex (under 2 kg) ska ha en totalyta på minst 0.5 kvm. Har du fler än en kanin ska ytan självklart vara större.

Minsta tillåtna ytaMinsta yta per djur vid grupphållningMinsta yta per avelshona med kull vid grupphållningMinsta tillåtna yta per avelshona med kullMinsta mått på kortaste sidanMinsta höjd
0.5 kvm0.3 kvm0.7 kvm0.7 kmv0.5 m0.5 m
Tabell över boytan för en Mini rex.

Pälsen hos en Mini rex är som sammet

Pälsen hos en Mini rex är riktigt speciell och brukar fungera för vissa pälsallergiker. Pälsen är sammetslen, kort och extremt tät. Denna typen av päls kallas för rexpäls och är riktigt mysig att klappa på.

Mini rex är en bra ras för kaninhoppning

Mini rexen är en riktigt aktiv och intelligent liten kanin vilket gör den perfekt för kaninhoppning. Både som hobby eller som tävlingskanin.


Harlequin

Harlequin kaniner är lite ovanligare och det diskuteras om det är en kaninras eller bara en färgtyp. Vissa påstår att det är en kaninras, men med ett säreget färgschema. Hur som helst är en Harlequin alltid tvåfärgad och finns i två olika färgkombinationer, dessa kallas för japans och skata. Den japanska typen består av vit och orangeaktig färg, medan färgen som kallas för skata består av svart och vanligtvis vit. 

Temperamentet är vänligt och rasen är oftast aktiv och intelligent. Vilket gör att den enkelt kan pottränas och ha som en frigående inomhuskanin. Med den aktiva personligheten krävs det också mycket aktivitet. 

Harlequin en av de enklaste kaninraserna.

Idealvikten för en Harlequin

Idealvikten för en fullvuxen Harlequin kanin ligger mellan 2-3 kg. Du kan förvänta dig att en Harlequin kanin når denna vikten runt 6 månaders ålder.

Boendeytan ska vara minst 0.7 kvm

Eftersom Harlequin kaninen är en större kaninras än dvärgraserna du har läst om hittills kräver den också en större boendeyta. Jordbruksverket rekommenderar att den minsta ytan ska vara 0.7 kvm.  

Minsta tillåtna ytaMinsta yta per djur vid grupphållningMinsta yta per avelshona med kull vid grupphållningMinsta tillåtna yta per avelshona med kullMinsta mått på kortaste sidanMinsta höjd
0.7 kvm0.35 kvm0.8 kvm0.8 kmv0.6 m0.6 m
Tabell över boytan för en Harlequin.

Pälsen hos en Harlequin är unik

Den färgglada fläckiga pälsen är ett unikt karaktärsdrag hos Harlequin rasen. Harlequin kaniner har alltid olika färger på sina öron. Överlag är pälsen kort och mjuk. Vid fällningstider krävs det tätare borstning, men annars räcker det med att borsta varannan vecka.


Dvärgangora – Den gosiga pälsbollen

Angora kaniner är kända för sin fluffiga päls och är väldigt trevlig och social mot människor. Eftersom Angora kaniner har en annorlunda päls som lätt trasslar sig behöver den mer pälsvård än andra kaniner. Även hårbollar är vanligare hos denna rasen eftersom kaniner tvättar sig genom att slicka sig.

Angorakaninen är i sig ingen egen ras, utan finns i 11 olika raser, exempelvis Engelsk angora, Fransk angora, Tysk angora, Jätteangora, Satinangora mm. I denna artikel tittar vi närmare på Dvärgangoran även känd som Jamora.

Dvärgangora - Jamora, en av de enklaste kaninraserna.

Idealvikten för en Angora.

Idealvikten för en fullvuxen Dvärgangora är mellan 1.5-2.5 kg. På grund av sin fluffiga päls kan det däremot upplevas större.

Boendeytan ska vara minst 0.5 kvm

Precis som de tidigare dvärgkaninera kräver även angorakaninen (som väger under 2 kg) en minsta yta på 0.5 kvm. Är din dvärgangora i den övre viktklassen rekommenderar Jordbruksverket en minsta yta på 0.7 kvm.

Minsta tillåtna ytaMinsta yta per djur vid grupphållningMinsta yta per avelshona med kull vid grupphållningMinsta tillåtna yta per avelshona med kullMinsta mått på kortaste sidanMinsta höjd
0.5 kvm0.3 kvm0.7 kvm0.7 kmv0.5 m0.5 m
0.7 kvm0.35 kvm0.8 kvm0.8 kmv0.6 m0.6 m
Tabell över boytan för en Dvärgangora.

Pälsen hos en dvärgangorakanin kräver omsorg

Pälsen hos en Dvärgangora ska vara minst 5 cm lång, men gärna längre. Till Skillnad från de andra angorakaninerna behöver en Dvärgangora borstas regelbundet men väldigt sällan klippas. Under de varmaste sommarmånaderna kan det bli aktuellt att klippa en Dvärgangora för att den inte ska få värmeslag.


Belgisk Jätte – Den stora kelsjuka heffaklumpen

Den kelsjuka Belgiska jätten, även kallad för Belgisk jättekanin, är världens största kaninras och är troligtvis den med störst hjärta. En Belgisk jätte blir lätt tam och vissa ägare har till och med beskrivit rasen som en liten hund med stor välvilja mot människan. Bjuder du en Belgisk jätte på deras favoritgodis har du med största sannolikhet en vän för livet.

Belgisk Jätte en av de enklaste kaninraserna.

Idealvikten för en Belgisk jätte

Som namnet antyder är den Belgiska jätten en stor kaninras, vilket gör den till en tungviktare. Idealvikten för en fullvuxen Belgisk jätte är mellan 7-9 kg. En vikt på över 10 kg är däremot inte ovanligt.

Boendeytan ska vara minst 1 kvm

Belgiska jättar kräver stora utrymmen för att ha möjligheten att stå upprätt. Endast de upprätta öronen är minst 16 cm långa! För att kunna bygga de muskler som skelettet kräver till den stora kroppen måste den Belgiska jätten kunna röra sig ordentligt. 

För kaniner över 6 kg rekommenderar Jordbruksverket följande ytor. Tänk dock på att en Belgisk jätte kan väga dubbelt så mycket, alltså 12 kg. Därför är det bättre att du är generös med kaninens boyta.

Minsta tillåtna ytaMinsta yta per djur vid grupphållningMinsta yta per avelshona med kull vid grupphållningMinsta tillåtna yta per avelshona med kullMinsta mått på kortaste sidanMinsta höjd
1 kvm0.5 kvm1.2 kvm1.2 kmv0.8 m0.9 m
Tabell över boytan för en Belgisk Jätte.

Pälsen hos en Belgisk jätte

Kvalitén på pälsen är normal och är ca 2-4 cm lång. Under fällning kan du behöva borsta din kanin, eller om du märker att den har tovor. Annars klarar kaninen pälsvården bra själv. Pälsen hos den Belgiska jätten finns i flera olika varianter: Svart, Gul, Viltgrå, Albino, Viltsvart, Järngrå, Blå, Viltblå, Blågrå, Harfärg (roströd) samt Chinchilla.

Ge kraftigare foder under uppväxten

När en Belgisk jätte håller på att utvecklas behöver den kraftigare foder än de mindre dvärgraserna. När kaninen är fullvuxen kan den Belgiska jätten följa samma diet som alla andra kaniner. Skulle du märka att kaninen faller under sin idealvikt bör du rådfråga veterinären om lämpligt tilläggsfoder. 

Viktigt med en lagom temperatur

Under det första levnadsåret behöver en Belgisk jätte plusgrader, annars kan de stora öronen kyla ner kaninen för mycket vilket kommer att hämma kaninens tillväxt. När kaninen är fullvuxen är den mer köldtålig och kan bo utomhus året runt.


Viktiga råd som gäller alla kaniner

Viktigt att veta om kanintänder

Kaninens tänder växer hela livet oavsett vilken ras de tillhör. Därför är det viktigt att du ger din kanin möjlighet att hålla dem slipade. Detta gör de genom att se till att din kanin alltid har tillgång till gnagmaterial i form av rötter grenar från dessa träder.

Viktigt att veta om kaninklor

Kaninens klor måste klippas regelbundet, ca var 6-8 vecka. Det är viktigt att du inte klipper för mycket, då detta gör ont på kaninen och det kan börja blöda.

Skulle du råka klippa lite för mycket och kaninen börjar blöda, var inte orolig, dem flesta har råkat göra detta, även jag. Titta på tassen för att se hur allvarligt det blev, för att stoppa blödningen kan du doppa tassen i ett pulver som heter “blodstopp’. Finns bland annat att köpa hos teddytassen.se

Känner du dig obekväm kan du ringa en veterinär så hjälper dem dig med detta. Även vissa djuraffärer kan erbjuda kloklippning på kaniner.

Viktig om kaninens foder

Hos alla kaninerna som nämns i detta inlägg  krävs det ingen speciell diet utan du kan mata din vän med kaninvänligt foder. Vilket innebär att kaninen alltid ska ha fri tillgång till rent vatten och grovfoder som hö eller gräs. Har du fler än en kanin ska alla kaniner ha möjlighet att äta samtidigt. 

Pellets ska inte användas som basfoder till fullvuxna kaniner, detta ska i normala fall användas som godis. Av olika anledningar kan det krävas att kaninen får pellets på en daglig basis, ex om de lätt tappar vikten. Då ska du följa utfodringen som står på påsen eller som veterinären har förklarat. 

Fröblandningar som finns i de flesta djuraffärer ska du aldrig ge din kanin. Dessa innehåller endast fetter och saknar viktiga näringsämnen för din kanin. 

Vid byte av foder ska det ske försiktigt och successivt. Det är speciellt viktigt när kaniner byter från hö till färskt gräs, då detta är särskilt känsligt för deras magar.  

Vad och hur mycket en kanin ska äta varierar på många olika faktorer som exempelvis:

  • Hälsotillstånd
  • Aktivitetsnivå
  • Ålder.

Det som nämns här är generella foderråd för en frisk, medelålders och normalt aktiv dvärgvädur. Är din kanin dräktig, kaninunge, väldigt gammal och inaktiv kan det krävas annat foder och du bör alltid rådfråga en veterinär om du är osäker.

Viktig om kaninens boyta

OBS!
Även om detta är minsta tillåtna yta för kaninen enligt lag, innebär inte detta att det är ytan en kanin mår bäst av. Kaniner mår alltid bäst av att ha så stort och vara så fria som möjligt. Ytan kan aldrig bli för stor för en kanin, så länge det är en kaninsäker plats.